hólánc

Ha nagyon vérmes a téli időjárás, sok hó esik (és nem takarítják el) vagy csúszósak az utak, bizony sok esetben különféle eszközökre is szükség lehet a közlekedéshez.

Van amikor a téli gumi önmagában már kevés! 

hóláncspray

A legegyszerűbb megoldás az ún. hóláncspray, amely arra szolgál, hogy a kerekek tapadását megnövelje a csúszós útfelületen. Természetesen magas hóval nem bír el, de nagy előnye, hogy amikor a hóból kiérünk az aszfaltra, nem kell megállni, hogy levegyük a kerekekről.

A következő egyszerű megoldás a hókarom.

Aránylag egyszerűen felszerelhető kis eszköz ez, amely nem borítja be a kerék egész felületét. Megvétel előtt azonban ellenőrizzük, hogy a kerekünk alkalmas-e a hókarom felszerelésére. Sima úton egyenetlen, zötykölődő terhelést okoz, ezért csak hóban használható.

A hólánc a kerék egész felületét „behálózó” láncszemsor

Feladata annak biztosítása, hogy a magas hóban meg tudjon kapaszkodni a kerék. Felszerelése nem könnyű, hiszen ide-oda kell állni az autóval, de többször alkalom után meg lehet tanulni.

A hóláncoknak ár és minőség szempontjából sok kategóriája van.
Érdemes fórumokon utánaolvasni a tapasztalatoknak.

Bizonyos útszakaszokra csak akkor lehet felhajtani, ha az autós magánál tartja a hóláncot, amelyet szükség esetén fel tud szerelni a kerekekre.